Etusivulle
TilausajotMuseoliikenneKunnostusprojektitKuvagalleriaKauppaYhteystiedot
Renoveringen av vagn 233
Renoveringen av vagn 339
Kontaktuppgifter

Renoveringen av den öppna släpvagnen 233

Trafikverkets företrädare Helsingfors Spårvägs- och Omnibusaktiebolag beställde år 1919 tolv öppna sommarsläpvagnar av Sandvikens skeppsdocka. Vagnarna var likadana som de vagnar som ASEA år 1916 hade levererat – korrespondensen avslöjar att HSO bad varvet att helt enkelt kopiera en annan leverantörs vagn!

Sommarvagnarna var helsingforsarnas favoritvagnar då de var skönt svalkande under sommarhettan. Man reste gärna stående på fotsteget och hoppade av i farten. Under krigsåren trafikerades vagnarna även vintertid på grund av svår vagnbrist. De öppna sidorna var täckta med presenningar eller fanerväggar.

När biltrafiken ökade efter kriget, beslöt HST att ta vagnarna ur trafik. Sommaren 1950 skulle bli den sista för de öppna vagnarna, men under Olympiska spelen sensommaren 1952 togs vagnarna ännu en gång i trafik till stadsbornas glädje.

 
   
Vagn 233 i Lojo hösten 2006.

En sommarvagn bevarades i stadsmuséets samlingar, men sommaren 2006 kom det fram att en vagn till hade bevarats. Efter att vagn 233 hade tagits ur trafik hade den flyttats till stranden vid Hästnässundsbron och fungerade som lusthus. Lusthuset bytte ägare på 1970-talet och transporterades till Lojo. Nu var ägaren villig att sälja vagnen.

Med HST ingicks förhandlingar om under vilka förutsättningar man kunde trafikera vagnen i dagens stadstrafik. Under förhandlingarna kartlagde man säkerhetsrisker och planerade säkerhetsförbättringar och ett modernt bromssystem. Efter detta började renoveringsarbetena i Estland. Terg OÜ utförde metallarbetena och Olke DK träarbetena. Renoveringen finslipades på HST:s depå i Vallgård. I besiktningen 30.7.2009 kunde vagnen åter konstateras trafikduglig.

 

 

Nu går sommarvagn 233 åter i trafik. Helsingforsarna och turisterna kan ta en runda på museilinjen och njuta av sommarstaden.